Festékhígítóval való munkához tippek

 • Olvasási idő:3perc

A hígítót általában arra használják, hogy eltávolítsák az olajalapú festéket az ecsetekről, hengerekről, berendezésekről és felületekről. A festékhígítónak azonban számos más alkalmazása és felhasználási módja is van, amivel pénzt és időt takaríthat meg. Ez a cikk a hígító néhány leggyakoribb felhasználási módját mutatja be, és olyanokat is, amelyek meglephetik Önt. Nézzük meg őket.


Kapcsolódó cikkek


Alkalmazások

A festékhígítót a munka befejezése után a felszerelés és a szerszámok tisztítására használhatja, különösen akkor, ha olajalapú festéket használt. A festékhígító használható a festék “hígítására” vagy viszkozitásának csökkentésére is, hogy a festék szórópisztolyos felhordókban használható legyen. Egy másik fontos felhasználási mód, amellyel a legtöbb ember nincs tisztában, hogy a festékhígítót arra is lehet használni, hogy megakadályozza a festék megkeményedését, ha a festékesdoboz fedele nyitva maradt. Festékhígítót nem szabad használni latexfestékekkel, vagy lakkokkal.

A festék viszkozitásának csökkentése

Mielőtt beszerezne egy festékhígítót, tudnia kell, hogy vannak különböző festékhígítók az egyes alkalmazásokhoz. Az olajfesték és a latexfestékek különböző termékeket igényelnek a festék hígításához. Olvassa el a gyártó ajánlását a festék és a festékhígító megfelelő arányának használatáról.

A keveréket óvatosan kell elkészíteni a hígító lassú hozzáadásával és alapos keveréssel. Általában a festék és a hígító 4:1 arányának kell lennie. Valószínűleg nem szeretné, ha hígabb lenne a festék mint kéne, mivel az befolyásolja a festék minőségét. Viszont vegye figyelembe, hogy ha pisztolyt használ, a keveréknek hígnak kell lennie, hogy át tudjon folyni a festőpisztolyon.

Legjobb tippek

A legjobb eredmény érdekében kérjük, gondosan kövesse ezeket a hasznos tippeket:

 • Soha ne használjon hideg festéket, mert az befolyásolhatja a vastagságot és a felhordási folyamatot.
 • A hígítót szobahőmérsékleten tárolt festékhez kell keverni.
 • Használjon fapálcát vagy fakanalat a festék keveréséhez, miközben hozzáadja a festékhígítót.
 • Mielőtt elkezdené, tesztelje a keveréket, két réteg felhordásával a felületén.
 • Győződjön meg róla, hogy a festék nem csöpög, vagy nem túl sűrű-e.
 • Lassan keverje össze, meggyőződve arról, hogy a hígítót megfelelően keveri.
 • Egyedi színű festék használata esetén győződjön meg arról, hogy a különböző vödrök festékei egy vödörben keverednek, így a színkeverés eredménye egységes lesz.
 • Távolítsa el a hígítóval nem oldható festékdarabokat.
 • Ha hígítót adott a festékhez, és még mindig túl sűrű, próbáljon meg egy kis vizet hozzáadni, csak akkor, ha latexfestékről van szó.
 • Soha ne hagyja túl sokáig nyitva a festékhígítós dobozt, mert elpárolog.

Mennyit kell használni ?

A hígítót lassan kell hozzáadni a festékhez, amíg a kívánt eredményt el nem érjük. Általában a festékgyártók adnak ajánlásokat a használandó hígító mennyiségére vonatkozóan, de általában nem haladják meg a 4:1 festék-hígító arányt. Ha valamilyen oknál fogva túl sok hígítót adagolt, akkor a festék felhordáskor elszíneződhet, és a munka befejezése után problémái adódhatnak. Ne feledje hogy ha festékszóró használ, a festéknek még hígabbnak kell lennie, hogy elkerülje a gép eltömődését.

Biztonsági tippek

Ha hígítót kell használnia, ne feledje, hogy mindig viseljen megfelelő egyéni védőfelszerelést, legalább kesztyűt, védőszemüveget és légzőkészüléket. Ez utóbbi nagyon fontos, mivel a hígító olyan gőzöket bocsát ki, amelyek felszívódhatnak és lenyelhetők, a felszívódás és a légzés útján. Az ilyen típusú terméket óvatosan kell tárolni, lehetőleg nyitott helyen.

Kerülje a hígítóval való munkát zárt vagy alacsony szellőzésű helyiségekben, és beltéri munkavégzés esetén próbáljon meg mechanikus szellőzést használni. Ajánlott továbbá, hogy legyen a közelben tűzoltó készülék, mivel az oldószerek rendkívül gyúlékonyak lehetnek. Soha ne dobja ki a hígítót és a festékeket sem a csatornán, sem ki a szabadba, mert szennyezi azt. Ne töltse az oldószeres tartályokat egészen a tetejéig. Gőzeiknek hely kell a táguláshoz, és a túltöltött tartály potenciálisan felrobbanhat, főleg nagy melegben.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....