Legyen Ön a saját lakberendezője

  • Olvasási idő:4perc

Nehéz lehet tudni hol kezdjünk bele a lakberendezési döntésekbe, különösen akkor, ha stílusos, praktikus és összehangolt megjelenést szeretnénk elérni otthonunkban. A tervezőket, vagy lakberendezőket nézve a tervezési folyamat egyszerűnek tűnhet, de a valóság az, hogy a legtöbbjüknek sokéves tapasztalatukkal a tarsolyukban van néhány trükkje, amit a laikus nem tud, vagy nehezen birkózik meg vele. Olvasson el pár tippet, hogy Önnek is egyszerűbb legyen az a folyamat amivel a lakását szebbé tudja varázsolni.


Kapcsolódó cikkek


Szükségletek, és a mindennapos teendők meghatározása

A lakberendezők általában megismerik ügyfeleiket, mielőtt belevágnak egy lakberendezési, belsőépítészeti, vagy felújítási projektbe, és minél többet megtudnak életstílusukról, valamint az otthonukkal kapcsolatos céljaikról és álmaikról, annál jobb munkát tudnak végezni. Ezért jó ötlet ugyanezt megtenni, amikor lakberendezési ötleteket keres a saját tere megszépítéséhez.

A lakberendezés művészet amit Ön is megvalósíthat a saját lakásában
A lakberendezés művészet amit Ön is megvalósíthat a saját lakásában

Egy héten keresztül kövesse nyomon saját magán, hogyan “használja” otthonát, és figyeljen arra, mi az, ami működik, és mi az, ami nem. Reggelente állandóan a kocsikulcsot keresi ? Minden alkalommal, amikor leül vacsorázni, tologatni kell a széket vagy asztalt ? Ha ezekre a problémákra jó tervezéssel tud válaszolni, azzal drámaian javíthat a mindennapjain.

Legyen hajlandó elengedni a dolgok jelenlegi elrendezését, és tervezzen olyan otthont, amely a jelenlegi prioritásokra összpontosít, miközben helyet hagy a jövőbeli változtatásoknak is. Lehet, hogy nem kaphat meg mindent, amit szeretne, de segíthet magán azzal, hogy ha olyan bútorok, és használati tárgyak veszik körül, amire tényleg szüksége van, és az egy átgondoltan berendezett otthonban várja Önt.

Mérjen mielőtt vásárol

Mindig ellenőrizze a szoba méreteit, mielőtt elkötelezné magát valaminek a megvásárlása mellett. Kiábrándító, ha az új bútor túl nagy vagy túl kicsi. A lakberendezők minden egyes bútordarabot jelölnek a szoba alaprajzán, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy minden összeillik, mielőtt megrendelnék.

Ha Ön tervezi az meg meg a bútorok elrendezését akkor a “90 cm” szabály alapján járjon el, ami azt jelenti hogy mindig hagyjon legalább 90 cm helyet a bútordarabok között. Ez biztosítja hogy könnyen mozogjon a házban (ne menjen állandóan neki valaminek), és ne tűnjön a helyiség zsúfoltnak.

Mindannyian azt szeretnénk, hogy otthonunk jól nézzen ki, de a lakberendezésnél sokkal fontosabb, hogy minden jól passzoljon, és praktikus kialakítású legyen. Az elrendezések megtervezésekor először a kevésbé elbűvölő, praktikus elemekre összpontosítson.

Vegye figyelembe a mindennapi szükségleteket szolgáló tárgyakat, bútorokat, például a kabát, és cipőtárolókat, a mosókonyhát, a törölközők és lepedők tárolására szolgáló ágyneműtartókat. Ezek mind elég hétköznapinak hangzanak, de e terek megfelelő tervezése nélkül a gyönyörűen kialakított otthona hamarosan elég kaotikusnak fog tűnni.

Legyen meg a harmónia

Amikor kiválasztja az összes apróbb elemet, mint például az ajtókilincseket vagy kopogtatókat, fontos, hogy ezek mindegyike ugyanolyan stílusú legyen. Ha például úgy dönt, hogy krómozott kopogtatót vásárol, ne válasszon polírozott rozsdamentes acél, vagy sárgaréz ajtókilincset.

Ugyanez vonatkozik a faanyagokra is – próbálja meg nem keverni a fa árnyalatait. Ha például tölgyfa padlója van, akkor érdemes tölgyfa bútorokat vagy hasonló árnyalatú fából választani a többi bútort is. Próbálja meg a konyhában a padlólapokat és a munkalapot is egy tónusból választani. Nem kell pontosan egyezniük, de az árnyalatoknak ki kell egészíteniük egymást, hogy összhangban legyenek.

A világítás, bútorok, asztalok, székek elhelyezése illeszkedjen egymáshoz

Mielőtt megtervezné a konnektorok és a világítás elrendezését, dolgozza ki előre, hogy hova kerül majd a bútorai. Például fontolja meg, hogy hova kell majd lámpákat, vagy az elektromos eszközöket elhelyeznie, majd ténylegesen a közelben helyezze el a konnektorokat (hogy ne legyenek a kilométeres villanykábelekkel gond). Tervezze meg azt is, hogy hova kerül a például a kanapé, hogy elkerülje a radiátorokhoz nyomott bútorok problémáját.

Próbálja meg nem elsietni a döntéseket

A döntések elsietése és az, hogy mindent gyorsan befejezzenek, gyakran elhamarkodott vásárlásokhoz vezethet, amelyeket később megbánhat. A végén túl sok pénzt költhet egy olyan tárgyra, amely később nem tetszik, de úgy érzi, hogy nem dobhatja el, mert sokba került.

Tervezzen még az előtt még mindennek meg nincs a fix helye
Tervezzen még az előtt még mindennek meg nincs a fix helye

Néha nem lehet megtalálni a tökéletes tükröt az előszobába, vagy a megfelelő lámpát a nappaliba, de sokkal jobb megvárni, amíg belebotlik, mint egyszerűen megvenni valamit, amivel kitöltheti a hiányt, amivel megmarad az az érzése hogy nem pont ilyet akart.

Gondoljon a nagy egészre

A lakberendezők nem hoznak döntéseket anélkül, hogy ne lenne egy terv, ami alapján dolgozhatnának. Ön is állítson fel fontossági sorrendet, és ha a költségvetés nem teszi lehetővé, hogy mindent egyszerre végezzen el, a projekt egyes részeit szakaszosan végezze el.

A belsőépítészeti munkaterv elkészítésekor nagyon fontos, hogy ne csak a mostanra, hanem a jövőre is gondoljon. Könnyen lehet, hogy a lakberendezési döntéseket úgy hozza meg, hogy például a kisgyermekek számára is megfelelő legyen, de hamarosan egy tizenévesekkel teli házzal találja magát szemben, és az akkori elrendezés nem biztos, hogy olyan jól fog működni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....