A közelségérzékelő szenzorok haszna az építőiparban

  • Olvasási idő:5perc

Az építési költségek növekedésével, és az ütemtervek időbeli szűkülésével az építőipari vállalatoknak optimalizálniuk kell a működést, hogy a munkákat határidőre és a költségvetésen belül végezzék el, valamint hogy megőrizzék a haszonkulcsukat. A munkagépek telematikai nyomon követése kritikus fontosságú a műveletek irányítása, és a berendezések kihasználtságának javítása szempontjából.


Kapcsolódó cikkek


De nem csak a kotrógépek és a markolók az egyetlen eszközök, amelyeket érdemes nyomon követni. A hordozható eszközök közelségérzékelő szenzorokkal való felszerelése időt takaríthat meg, és növelheti a hatékonyságot.

Modern eszközökkel az építkezéseken jelenlévő gépeket, eszközöket, és járműveket nyomon lehet követni
Modern eszközökkel az építkezéseken jelenlévő gépeket, eszközöket, és járműveket nyomon lehet követni

Nézzünk meg pár olyan helyzetet amikor a közelségérzékelő szenzorok segítenek a projektvezetőknek, az építésfelügyeletnek és az építőipari dolgozóknak hatékonyabban dolgozni, és csökkenteni a munkára fordítandó költségeket.

Eszközök gyors megtalálása

Az építőiparban elterjedt probléma az olyan időveszteségek, amelyek abból adódnak, amikor az építőbrigádok várakoznak valamire (felszerelésre vagy szerszámokra) vagy valakire (felügyelők, munkatársak). Ha egy kritikus eszköz, különösen egy speciális szerszám, vagy berendezés eltűnik, a munka leáll, amíg meg nem találják. Egy nagyobb építkezésen ez sok időbe, felesleges kutatásba és pénzbe kerülhet. A kiesett percekből órák lehetnek, ami a költségeket növeli a projekt vezetőjének.

Nem lehet telematikai egységet csatlakoztatni egy teodolithoz, betonkeverőhöz vagy talaj-tömörítöhöz, de viszont elég egy egyszerű és olcsó, Bluetooth-kompatibilis intelligens szenzort elhelyezni az eszközön. Párosítani kell a szenzort egy kompatibilis telematikai egységgel, amelyet a helyszínen helyeznek el, például egy helyiségben, és az eszközök egy pillanat alatt megtalálhatók. A szenzorokat az építőanyagot tároló raklapokra is fel lehet erősíteni az anyaggazdálkodás egyszerűsítése érdekében.

Ha az eszköz, vagy például egy anyaggal teli raklap kikerül a hozzá tartozó telematikai egység hatótávolságán kívülre, akkor az üzemeltetők és a vezetők azonnal értesítést kaphatnak, vagy ha szükség van az adott alapanyagra (ami a raklapon van elhelyezve), így rögtön tudják hogy hol kell keresni.

Minden egyes telematikai eszköz számos szenzorral párosítható, így szinte minden eszköz, (munka)gép és szerszám nyomon követhető a munkaterületen, beleértve a nagy értékű berendezéseket és a kisebb értékű tárgyakat, például a gyakran eltűnő létrákat is.

Munkagép-tartozékok nyomonkövetése

A munkagép-tartozékok a gépek sokoldalúságának növelését teszik lehetővé, és magát a munkagépet is hatékonyabbá. A megfelelő tartozékkal akár egy második gép megvásárlásától, vagy bérlésétől is megkímélheti magát az építkezési projekt vezetője.

Szenzorokkal a kiegészítő gépelemek is követhetővé válnak
Szenzorokkal a kiegészítő gépelemek is követhetővé válnak

Egyszerű példa: ha egy légkalapács kiegészítőelemet csatlakoztat egy markolóhoz, akkor potenciálisan elkerülheti egy bontógép bérlési költségeit. De ha a tartozékok eltűnnek, vagy ellopják, akkor gondok és költségek lépnek fel (és maguk a tartozékok milliós összegekbe is kerülhetnek). A tartozékokra erősített szenzorok, és a hozzájuk tartozó munkagépekhez való hozzárendelésük egyszerű módja annak, hogy szemmel tartsa őket a projektvezető.

Felszerelheti a földfúró-csigát, a törőegységet, és az árokásó kanalat, vagy bármilyen kiegészítő gépelemet szenzorokkal, amelyeket ugyanazon a munkagépen lehet használni. Ha a munkagép a tartozék nélkül hagyja el a munkaterületet, a rendszer riasztást küld a kezelőnek vagy az illetékes személynek. Egy intelligens szenzor, amely biztosítja, hogy a légkalapács elem a markolóval “maradjon”, sokkal kevesebbe kerül, mint a projekt késleltetése.

Lopások csökkentése

A munkahelyi lopások, vagy az eszközök elvesztése évente tetemes összegbe kerülnek az építőiparnak. Akár a “ragadós kezek”, akár a szervezetlen személyzet miatt, a szerszámok, vagy eszközök könnyen eltűnnek. Az eszközök szenzorral való ellátásával, a kompatibilis telematikai eszközön keresztül megtudhatja, hogy mikor és hol vált el az, a helyszíntől, járműtől, vagy géptől amelyhez párosítva volt. Ez a fontos információ segíthet a megtalálásában. Ráadásul a leendő tolvajokat elriaszthatja a nyomkövető szenzor nyilvánvaló jelenléte.

Másrészt, ha egy adott munkaterületen vagy egy adott személyzetnél a vártnál gyakrabban tűnnek el szerszámok vagy más eszközök, a tulajdonos diszkréten, a munkavállalók látókörén kívül helyezheti el a szenzorokat, hogy betekintést nyerjen az eltűnések folyamatába. Még a kisebb veszteségek is felemészthetik a projekt költségvetését, amit így vissza lehet fogni.

Az eszközök, munkagépek és járművek jobb kihasználása

Sok vállalkozó esetében a berendezések, munkagépek és járművek üzemeltetése a költségek mintegy 5-20%-át teszik ki. Tehát amikor az építőipari haszonkulcs megőrzéséről van szó, érvényesül egy szabály: Ne vásároljon vagy béreljen berendezést, vagy járművet ha már van egy olyan, amelyik kihasználatlan.

Intelligens szenzorokkal nyomonkövethető a gépek kihasználtsági foka
Intelligens szenzorokkal nyomonkövethető a gépek kihasználtsági foka

A szenzorok segítségével, a telematikai eszközzel összekapcsolt összes berendezés helyét fel lehet lelni a munkaterületeken. Ha az egyik területen hiányzik egy betonkeverő, a projektmenedzser láthatja, hogy egy másik területen van-e egy egy szabad betonkeverő. Ha egy bizonyos, szenzorral ellátott eszköz több órája nincs üzemben, vagy nem mozdult el, az annak a jele, hogy azt esetleg máshol is felhasználhatják.

Ha a drága eszközöket a lehető legnagyobb mértékben használatban tartjuk, akkor nemcsak a holtidőket csökkentjük, hanem a potenciálisan jelentős pénzügyi veszteségeket is minimalizáljuk.

A mai gazdasági környezetben az építőipari nyereség nem magától értetődő. Az építőipari vállalatoknak minden folyamatot “jól kell csinálniuk” a siker érdekében. A közelségérzékelő szenzorok, és a telematikai megoldás kombinálása javítja az eszközök koordinálását, és segít biztosítani, hogy a megfelelő járművek, berendezések, szerszámok és anyagok a megfelelő helyen és időben legyenek. Ez az összetett informatikai rendszer jobb teljesítményhez, alacsonyabb költségekhez és végső soron jobb eredményhez vezet.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....