A prediktív analitika szerepe az építőiparban

  • Olvasási idő:4perc

A mai technológia által vezérelt világban az adatok szinte minden iparágban egyre fontosabbá válnak. Az építőiparban akár egy apró csúszás vagy számítási hiba is több millió forintos veszteséget, balesetet vagy a projektek késését is eredményezheti. A modern építőiparnak tehát égető szüksége van a prediktív analitikára.


Kapcsolódó cikkek


A prediktív analitika, az adatelemzés új, fejlett formája segít a cégeknek abban, hogy az építőipari munkákat hatékonyabban és határidőre végezzék el azáltal, hogy az adatok felhasználásával azonosítják a trendeket, ami segíti az építőipari szakembereket abban, hogy hamarabb felismerjék a lehetséges problémákat mielőtt azok hatással lennének a projektre.

Ma már nem kell vezető építőipari vállalatnak lennie ahhoz, hogy kihasználja a nagy mennyiségű adat, és a számítási felhőtechnológia előnyeit. Csak meg kell tanulnia, hogyan kell gyűjteni az adatok, és azokat hogyan kell hatékonyan felhasználni. A prediktív analitika az egyik módja annak, hogy az építőipari cégek kihasználják a rendelkezésre álló adatok előnyeit.

Mi is az a prediktív analitika ?

A prediktív analitika egy olyan folyamat, amely a meglévő adatokat használja fel a minták, trendek és kapcsolatok feltárására. Célja egy probléma megoldása az adatok felhasználásával a megértés elmélyítése és a jövőbeli viselkedés előrejelzése a múltbeli cselekvések alapján.

A prediktív analitikával valójában minden nap találkozhat. Például amikor online vásárol, a webáruházak prediktív algoritmusokat használnak a termékinformációk, a vásárlási előzmények és más vásárlói tevékenységek összehasonlítására, hogy előrejelzést készítsenek arról, hogy várhatólag mit fog vásárolni, milyen termékeket kell “megmutatni” Önnek, és valós időben ajánlásokat tudjanak adni.

Manapság az építőiparban a prediktív analitikát mindenféle probléma megoldására használják, amelyek némelyike elképesztően sok, néha rejtett, néha felesleges változót tartalmazhat. A prediktív analitika egyszerűen megpróbálja azonosítani és elemezni a kulcsfontosságú változókat egy adathalmazon belül, hogy “megalapozott” előrejelzéseket tegyen.

A prediktív analitika gyakorlati felhasználása az építőiparban
Az építőiparban nagy mennyiségű hasznos adat keletkezik, amelyek felhasználhatók a projekt sokkal hatékonyabb lebonyolításához, a potenciális problémák elkerüléséhez mielőtt még azok felmerülnének, és még a projekt hatékonyabb irányításához is hozzájárulnak, hogy a munka időben és a költségvetésen belül készüljön el. 

Az erőforrások kezelése

Az építőanyagok felhasználása nyilvánvalóan nagy szerepet játszik a projekt végeredményének profitalitásában. A prediktív analitika segíthet megjósolni, hogy egy adott munkához mennyi anyagra lesz szüksége. Egy nagyobb projektnél például egy olyan egyszerű dologok, mint a csavarok vagy a felhasznált festékek “túlrendelése”, elég lehet ahhoz hogy a költségvetést felborítsa.

Ezért fontos, hogy minden építkezési projekt esetében jól dokumentálva legyenek a megrendelések, hogy a jövőre nézve adatbázist lehessen építeni belőlük. Az analitika segít az ellátási láncban is, azzal hogy segít meghatározni, hogy hol kell elhelyezni, vagy mikor kell megrendelni az anyagokat bármely időpontban. Az építőanyagok elhelyezésének megfelelő kezelése növeli a hatékonyságot és csökkenti az anyagszállítás költségeit.

Pénzügyek kezelése

A prediktív analitika hasznos az éves költségvetések készítésekor. A több forrásból származó adatok felhasználása és összehasonlítása segíthet a szezonális pénzforgalmi igények pontosabb meghatározásában. Ez különösen hasznos az olyan iparágakban, mint az építőipar, amelyek szezonálisak. Ez segít megelőzni a pénzforgalmi hiányt az aktív hónapokon kívüli időszakokban, például télen, amikor kevesebb munka áll rendelkezésre, vagy olyan kedvezőtlen időjárás esetén, ami késleltetheti a projektet az építkezés során.

Ha a pénzforgalom folyamata problémássá válik, a követelések faktorálása (a prediktív analitika egy fajtája) hasznos eszköz az alkalmazottak kifizetésére, vagy az új projektek megkezdésére, mert belekalkulál minden olyan tényezőt ami hátráltatni tudja a pénzügyeket.

A prediktív analitika haszna

A prediktív analitika egy olyan technológia, amelyet az építőiparban többféleképpen is lehet használni. A kiadások, bevételek, ütemezési problémák és egyéb kritikus adatok nyomon követésével olyan információs adatbázist lehet létrehozni, amely hasznos a prediktív analitika számára.

E több adatforrás elemzésével felismerheti a cégben vagy vállalkozásában tapasztalható trendeket, azonosíthatja a lehetséges problémákat mielőtt azok felmerülnének, és lehetséges megoldásokat kínálhat, miközben segít megérteni a projektek időszerűségét és jövedelmezőségét befolyásoló összefüggéseket.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....