Az olaj és vízbázisú festékek jellemzői

  • Olvasási idő:6perc

A legjobb belső festék az, ami életet ad minden lakberendezési tárgynak és a helyiségnek. A szín és a térnek kölcsönzött felület határozza meg a helyiséghez kapcsolódó érzéseket. Egy semleges színpalettájú, matt vagy fél-matt falfelületű szoba talán éppen megfelelő lehet “a kifinomult” tér megteremtéséhez, míg az élénkpiros vagy sárga színű, fényes felületű tér tökéletesen rezonálhat egy ifjúságközpontú tempóhoz.


Kapcsolódó cikkek


A festék típusa és a kivitelezés nagymértékben meghatározza a tér esztétikáját. A festékek segítségével közvetített megjelenés valójában élénk és urbánussá teheti a teret, vagy tönkreteheti a hangulatot azzal, hogy borzalmas felületet és textúrát kölcsönöz.

Az olaj vagy vízbázisú festékek különböző helyeken teljesítenek a legjobban
Az olaj vagy vízbázisú festékek különböző helyeken teljesítenek a legjobban

Ezért ahhoz, hogy megalapozott döntést hozhassunk a belső falak festékeit illetően, egy kis ismerettel kell rendelkeznünk a festékek világáról. Most olvassunk egy keveset, hogy betekintést nyújtson a belső falakhoz való festéktípusokba és felületkezelésekbe, hogy a felhasználóként tudatos döntést hozhasson, mielőtt egy adott festék vagy felületkezelés mellett döntene.

Az első kérdés, vízbázisú vagy olajbázisú festéket válasszon ?

A legjobb falfesték kiválasztásakor az első akadály a vízbázisú vagy az olajbázisú festék közötti választás kérdése. Most a kétféle festéktípus különböző összehasonlító jellemzőit tárgyaljuk meg, hogy könnyebb legyen választani a két típus közül.

Megjelenés és lefedettség

A vízbázisú festékek nélkülözik a fényes megjelenést. A tökéletes felület, vagy takarás eléréséhez előfordulhat, hogy több réteg festéket kell felvinni. Ezeknek a festékeknek az az előnye, hogy nagymértékben segítenek elfedni a fal hibáit. A festékek e kategóriájába tartoznak a “sima” falfestékek, az emulziók és az akril emulziók.

Az olajbázisú festékeknek sajátos fényük és csillogásuk van. Az olajbázisú festékek általában egy vagy legfeljebb két rétegben le is fedik a falfelületet. Viszont ezeknek a festékeknek az a hátránya, hogy a fényük a fal hibáit ahelyett hogy elfedné, inkább kihangsúlyozhatja.

Tartósság

Míg a vízbázisú festékek ellenállnak a repedezésnek, addig az olajbázisú festékek hajlamosak hogy a kisebb repedések idővel kialakulnak rajta, és hajlamosak a falfelületről is leválni. A vízbázisú festékek nem mattulnak vagy sárgulnak az idő múlásával, míg az olajbázisú festékek esetében ez nem így van.

Száradási idő

Egyetlen réteg vízbázisú festéknek körülbelül 4-6 óra száradási időre van szüksége, mielőtt egy második réteg felhordható rájuk. Az olajalapú festékek száradása akár 8 órát is igénybe vehet, és a második réteg felhordása előtt körülbelül 24 órát kell várni.

Tisztítás

Míg a vízbázisú festékkel festett falak viszonylag könnyen tisztíthatók, addig az olajbázisúak tisztítása gondot jelent. A vizes bázisú festékréteget könnyen megtisztíthatjuk, ha csak híg szappanos vizet és egy puha ruhát használunk. Az olajalapú festékek felületének tisztításához keményebb vegyszerekre van szükség.

A környezetbarátsággal kapcsolatos tényezők

A vízbázisú festékek a kisebb mennyiségű VOC-ot (illékony szerves vegyületek) tartalmaznak, így ezek környezetbarátabb megoldást jelentenek.

Az olajbázisú festékek nagyobb százalékban tartalmaznak VOC-ot, így ezek valamilyen szinten mérgezőek és nem környezetbarát jellegűek. Bizonyos márkák azonban elkezdtek olyan megoldásokkal előállni az olajalapú festékükben, amelyek kevésbé károsak.

A légzőszervi megbetegedésekben szenvedőknek tartózkodniuk kell az olajalapú festékek választásától. Az olajalapú festékek esetében ügyelni kell a megfelelő szellőzésre, hogy megszabaduljunk a kipárolgó vegyületektől és szagoktól.

Míg a festékvásárláskor, a megfelelő típus és a térhez illő tökéletes szín kiválasztása létfontosságú, a megfelelő felületminőség kiválasztása ugyanilyen lényeges. A felületek három nagy kategóriája közül választhat, amelyek mindegyike rendelkezik a skálázható fényességgel vagy matt tulajdonságokkal.

Vízbázisú festékek

Ezek a festékek sima felületet kölcsönöznek a felületnek, miközben alacsony fényű, visszafogott megjelenést kölcsönöznek. Mivel nincs fényük, ezért a felület nem tükröződik, így a felületi tökéletlenségek kevésbé észrevehetők rajtuk.

Míg a matt (vízbázisú)festékeknél a tökéletlenségek kevésbé észrevehetőek, hátrányuk hogy hajlamosak a port magukhoz vonzani és azt megtartani. Ráadásul ezeket a festékek kényesebbek is, mivel az intenzív tisztítás vagy súrolás a festékréteg lepattogásához vezethet, de a javításokok egyszerűbben kivitelezhetőek velük, mint az olajalapúnál, mivel az új réteg jól “beleolvad” az alaprétegbe.

Ajánlott terek amikbe a vízbázisú festékek megfelelőek

A vízbázisú festékek ajánlottak a nappali, étkező, hálószoba, mennyezet és folyosó felületeihez. Viszont tartózkodni kell a fürdőszobákban és konyhákban való használatától. És alapvetően minden olyan helyiségben, ahol nagy a forgalom és nagyobb az esélye a szennyeződésnek.

Olajbázisú félfényes vagy fényes felületfestékek

Ezek fényes megjelenést kölcsönöznek a felületeknek, mivel ezeknek fényvisszaverő tulajdonságaik vannak . Bár ezek a felületek szépnek és feltűnőnek tűnnek, de hajlamosak arra, hogy a fal tökéletlenségeit észrevehetővé tegyék. A felületen még az ecsetvonások is felfedezhetők, de ezek tartósnak mondhatóak, ezért olyan felületeken célszerű használni, amelyek szennyeződéseknek vannak kitéve.

Ezek a festékek rendkívül tartósnak és nedvességállónak bizonyulnak. Ezek könnyen tisztíthatók, mivel a felületet könnyen le lehet súrolni anélkül, hogy kárt okoznának a falfelületben. A legnagyobb hátrányuk az, hogy kiemelik a felületen található tökéletlenségeket, és bármilyen javítás feltűnik a két réteg másmilyen csillogása közötti különbség miatt.

Ajánlott területek az olajbázisú festékekhez

Ezek a fajta festékek ajánlottak a konyha, a fürdőszobák, az ablakpárkányok és a bejárati helyiség vagy a nagy forgalmú területek felületeire.

Tojáshéj  vagy szaténfényességű olajfestékek

Ezek magas fényű festékek, amelyek selymes és sima felületet kölcsönöznek a felületnek. Száradás után gyöngyházfényű fényt kölcsönöznek a falfelületnek. Ez a fényesség segít karaktert és mélységet kölcsönözni a helyiségnek, amelyben használják. Ez a felület segít a fény visszaverődésében az egész helyiségben, ugyanakkor ellenáll a mindennapi sérüléseknek.

Ezek a festékek fényvisszaverőek, tartósnak és jól tisztíthatónak bizonyulnak, viszont ezek a festékek nem takarják el jól a felület tökéletlenségeit. Ezt a felületet a nappali, a gyerekszoba, a játszószoba, a mosókonyha, a konyha, a fürdőszoba és az étkező felületeire ajánlható.

A festéktípusok és a különböző felületek külön-külön vagy kombinálva is használhatók, hogy az adott helyiségben a kívánt “drámaiságot” és különleges hatást érjék el. Végső soron minden azon múlik, hogy milyen megjelenést szeretne kölcsönözni a helyiségnek. Például, ha a felületekről és a hozzájuk kapcsolódó érzésekről beszélünk, akkor a matt felülethez nyugalom és derű társul, míg a fényes felület energiát és örömöt sugároz.

A tojáshéj vagy a szatén kivitelek segítenek a falak színének jó kiemelésében. De végeredményben a felhasználó vagy a tervező belátására van bízva, hogy milyen festéktípust és felületet választ a térhez. Mindenképpen mérlegelni kell az összes típust és felületet egymáshoz viszonyítva, hogy végleges döntésre jusson. Végül is a szín és az általános kivitelezés az a két tényező, amely segít karaktert kölcsönözni, és ezáltal életet adni egy térnek.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....