Fenntarthatóságot elősegítő lakásfelújítások

  • Olvasási idő:6perc

Lakossági szinten az Ön otthona, és a benne felhasznált energia is nagy hatással van az üvegházhatású gázok kibocsátására. Az épületek az egyik legnagyobb kibocsátási forrás, különösen télen, ahol hatalmas mennyiségű energiát használunk fel a belső levegő hőmérsékletének szabályozására és a világításra. Ezt az energiát fosszilis tüzelőanyagokból, például szénből, olajból vagy földgázból állítják elő, ezért az ebből eredő üvegházhatású gázkibocsátás jelentős.


Kapcsolódó cikkek


A másik probléma, amely a nagy mennyiségű energia felhasználásából adódik, a költségek kérdése. Az otthonunk folyamatos ellátása hőenergiával drága, különösen akkor, ha a helységben található hő nagy része kintre távozik és kárba vész.

Otthonának felújítása az energiahatékonyság javítása és fenntarthatóbbá tétele érdekében kiváló módszer arra, hogy pénzt takarítson meg, miközben csökkenti a szén-dioxid kibocsátást is.

A házunk működtetéséhez használt energia megtakarítása napról napra az egyik legköltséghatékonyabb intézkedés, amelyet egyénként megtehetünk a környezeti hatásunk javítása és az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése érdekében.

Az energia nagy része még erőművekben termelődik fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával
Az energia nagy része még erőművekben termelődik fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával

Mielőtt nagyobb felújításba kezdene, hogy házát vagy lakását fenntarthatóbbá tegye, mindenképpen tájékozódjon a fellelhető lehetőségekről hogy a legjobb információk birtokában legyen, és ezen tudás meglétében legyen megtervezve a projekt.

Otthona energiahatékonyságának javítása célzott felújításokkal könnyebb, mint gondolná. Hacsak nem figyeli folyamatosan az energiafelhasználását és most télen a fűtésszámláit, valószínűleg nincs is tisztában azzal, hogy mennyit használ és mennyit pazarol el.

Az energiaigény csökkentése

A ház napi működése során elvesztegetett hő nagy része a meleg területről a hideg területre történő hőátadás során vész el. Az év ebben a részében a meleg terület a ház belseje, míg a hideg terület a házon kívül van. A nem energiahatékony házakban ez a hőenergia szabadon áramlik belülről kifelé, és ez okozza a ház energiaigényének magas szintjét.

A ház szigetelése elsődleges fontosságú dolog az energiahatékonyság eléréséhez
A ház szigetelése elsődleges fontosságú dolog az energiahatékonyság eléréséhez

Az Ön fűtésrendszerének az a feladata, hogy a ház belső tereit egy bizonyos hőmérsékleten tartsa, ezért ha a külső szigetelés nem megfelelő, akkor szinte folyamatosan működnie kell hogy lépést kompenzálni tudja az épületburkolaton keresztül elveszített hőmennyiséget.

Ha felújítja otthonát és azt az épületburkolat korszerűsítése érdekében teszi, az energiamegtakarítást eredményez, mivel jelentősen korlátozza a hőáramlást belülről kifelé. Ennek számos módja van, de jellemzően a külső burkolat szigetelésének (R-érték) növelésével lehetséges, valamint a huzat és a légszivárgás korlátozásával érhető el. Intuitív módon ennek van a legtöbb értelme, mivel csökkenti a hőáramlást a réseken, és korlátozza a meleg levegő kiáramlását.

Logikusan ez azt is jelenti, hogy több hőt tudunk bent tartani, mert az nem tud kiszivárogni. Ha több hő reked a falon belül, akkor a ház hőmérséklete egyenletesebb marad, a fűtési rendszernek nem kell teljes erővel dolgoznia, ezáltal Ön energiát, pénzt takarít meg, és a CO2-kibocsátását is csökkenti.

A hőenergia-ellátás dekarbonizálása

Amellett, hogy csökkentheti az otthona fűtéséhez szükséges energiaigényt, háza környezeti lábnyomát is csökkentheti, ha az energiaellátást tiszta, megújuló energiaforrásokkal egészíti ki. Itt, Magyarországon sokan szerencsések, mivel a hőszivattyús fűtéshez megfelelőek a környezeti feltételek.

Modern hőszivattyús rendszer
Modern hőszivattyús rendszer

A lakástulajdonosok kihasználhatják a tiszta villamosenergia-ellátását, ha olaj- vagy gázkazánjukat elektromos lég, vagy földhőszivattyúra cserélik. Az elektromos áram használata otthona hőmérsékletének szabályozására sokkal fenntarthatóbb (még ha csak részben is), mint a tüzelőberendezés használata, mivel a hőtermeléshez nincs szükség üvegházhatású gázokat kibocsátó fosszilis tüzelőanyagokra.

A hőszivattyúk emellett sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományos kazánok. A kazánok ugyanis a hő előállításához valamilyen fosszilis energiát használnak fel a környezeti levegő hőmérsékletének emeléséhez, ami energiaigényes folyamat. A hőszivattyúk úgy működnek, hogy a külső levegőből hőenergiát vonnak ki, és azt a lakásba szállítják. Ez a folyamat fizikailag hasonló ahhoz, ahogyan a hűtőszekrény hűt, csakhogy a hőenergia az ellenkező irányba áramlik.

A hőszivattyúk az épület burkolatán kívüli környezeti levegőből származó hőenergiát mozgatják, ahelyett, hogy megpróbálnák megtermelni azt, ezért a hőszivattyúk sokkal kevesebb energiával képesek ugyanazt a feladatot ellátni, mint a kazánok. Egy nagy hatékonyságú kazán a felhasznált energia 40 vagy 60%-át alakítja át hővé, de egy jól karbantartott hőszivattyú 95%-ban tud hatékony lenni.

Nemcsak harmadannyi energiát használ majd a ház fűtésére, de ha megújuló forrásból származik a működéshez használt villamosenergia (napelem, szélkerék), akkor sokkal kevesebbet kell fizetnie a fűtésért, mintha az hagyományos módon történne gáz, fa vagy olaj felhasználásával. Persze az ilyen rendszer hátránya hogy a kiépítése több millió forint, és ehhez megfelelő falszigeteltség is szükséges.

Hosszú távon költségmegtakarítást érhet el azzal is, ha megújuló energiát hasznosító rendszert telepít, hogy csökkentse a hálózatból származó villamos energia mennyiségét. A tetőn elhelyezett fotovoltaikus panelek a megújuló energiatermelés egyik gyakori módszere. Bár egy ilyen felújítás tőkeköltsége (kezdeti költségei) jelentősek, a rendszer idővel behozza a költségeket.

Ez a megtérülés az Ön kiadásainak csökkenése, a hálózat számára történő energiatermelésért járó kompenzáció, valamint a tető karbantartásának és hűtési igényének csökkenése révén következik be, mivel a napelemek megakadályozzák, hogy a tető nyáron hőt szívjon magába, ami csökkenti a tető állagromlását is.

Ha háza energetikai felújítását szeretné elvégezni, hogy fenntarthatóbbá tegye, hasznosnak találhat egy energetikai értékelést. Az értékelés azonosítani fogja, hogy hol jelentkeznek a legjelentősebb energiaveszteségek, és ajánlásokat fogalmaz meg a problémák megoldására.

Az energiahatékonyságot felmérő szakemberek segítségének igénybevétele szintén segít azonosítani a potenciális projekteket, amelyek idővel energiát és pénzt takarítanak meg. Miután otthona energiahatékonyabbá vált a korszerűsítések révén, az energiahatékony címkézés bizonyítja a lakás alacsony energiafogyasztását, ami növeli az ingatlan értékét.

Egyéb fenntarthatóságot elősegítő korszerűsítések

Az energiahatékonyságot javító és az energiaellátás szén-dioxid mentesítését célzó korszerűsítésen túl más jellegű felújítások is javíthatják otthona teljesítményét, ami védi a környezetet és amivel pénzt takaríthat meg. A hatékony vízkészülékek, például a levegőztetők és az alacsony vízáteresztésű (víztakarékos) zuhanyfejek felszerelésével hatalmas mennyiségű vizet takaríthat meg, amivel szintén csökkenti az energiaköltségeket.

Az alacsony vízhozamú WC-k különösen hatékony módja a víztakarékosságnak, mivel 20-25%-kal kevesebb vizet használnak fel öblítésenként, mint a hagyományos WC-k. Ez WC-ként és naponta több tízliter vizet takaríthat meg.

Sok más módszer is létezik arra, hogy otthonát fenntarthatóbbá tegye, ezek közül sokat a zöld épületek cikkben ismertettem. Csökkentse a vízfelhasználást otthonában, nyáron optimalizálja az öntözést a kertjében hogy csökkentse a kinti vízfelhasználást, telepítsen modern és hatékony HVAC-egységet a beltéri levegő minőségének és saját komfortérzetének javítása érdekében, vagy telepítsen zöld tetőt és áteresztő burkolatot a csapadékvíz-kezelés és a szennyezés csökkentése érdekében.

Épített környezetünk energiahatékonyságának javítása és környezeti hatásainak csökkentése rendkívül fontos feladat egy erős, fenntartható társadalom kialakításához. A lakóépületek és a bennük élő emberek a fenntartható fejlődés kirakós játékának lényeges darabjai.

Akár vidékiként, akár városban lakóként mindenkinek meg kell tennie, amit csak tud, hogy segítsen csökkenteni a környezetre gyakorolt hatásunkat, és felkészüljünk a fenntarthatósági kihívásokra, amelyekkel az elkövetkező évtizedekben szembesülnünk kell.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....